top of page
Всички Anchor
Търсене
  • Снимка на автораБиана Гунчева

Социалните мрежи = позитивно пространство (Как?)



Наскоро гледах едно видео на Ралица Генчева, в която тя говори за социалните медии като едно позитивно място; за излишното натоварване от токсичните хора, и как да се отървем от всички тях, за да използваме социалните мрежи като източник на знания, усмивки и вдъхновение. Този пост е точно за това!


Като начало искам да ви споделя колко прекрасно се чувствам благодарение на всички вас. Обградила съм се с малка, но много истинска и чиста аудитория, която всеки ден ме зарежда много положително и ме кара да работя още по-усилено и смело, за да осъществя следващата стъпка по пътя на моите мечти. Винаги съм смятала, че социалните медии имат силата да създават една много изкуствена и токсична среда (и това безспорно е така), но също тук можем и винаги да намерим убежище, и сигурно и позитивно пространство. Ние решаваме кого да следваме и как да запълваме всяка свободна минута. Дали ще изберете да се обградите от виртуална среда, която ви натоварва и ви кара дори да се отказвате от нея на моменти, за да си починете от негативната ѝ енергия; или напротив – ще “филтрирате” целия негативен шум и ще позволите на социалните мрежи да бъдат източник на много нови знания, ползи и усмивки. Това зависи изцяло от нас. Изборът е много лесен, реализацията също. Това е част от онзи процес, който ще ви накара да се чувствате много по-добре в собствената си кожа и със собственото си време – а именно да се научите да “филтрирате” и оптимизирате средата и виртуалното си обкръжение.


Първата, и може би най-важна стъпка: не правете компромиси да следвате определени хора само защото са ви близки, или ги познавате от много време. За щастие във Фейсбук има и опция да unfollow-неш някого без да го разприятеляваш, а в Инстаграм можеш вече да mute-ваш нечии публикации, така че няма нужда да търпите определено негативно влияние в своето всекидневие само защото се чувствате длъжни.


Следващата стъпка е задължителното продължение на осъзнаването от първата: почистването. Да спрем да следваме хора, които създават негативно влияние в нашата виртуална среда – мрънкащите и оплакващите се хора, тези които винаги обвиняват “другите” за всяка своя несгода и неуспех, са номер едно в листата за премахване.


Много важно е и да филтрираме и хората с негативно влияние от нашата сфера на развитие, защото когато човек има дадени мечти, цели, и идеи за реализация, няма място за отрицателни интервенции от лица, които да облъчват с песимизъм и негативизъм. Замислете се – ако имате една мечта, вие нямате нужда от някой, който да я принизява и да ви казва, че е невъзможна или безсмислена, изтъквайки хиляди причини за това. Нямате нужда от вмешателството на излишни колебания и страхове, които да ви дърпат назад, и да пречат на развитието ви. Напротив – всички ние имаме нужда да вярваме, че тази мечта е възможна, и да действаме за нейното осъществяване. В този ред на мисли – имаме нужда и от хора около нас, които също да вярват в нея и в нас, а не да отнемат от ентусиазма ни. Защото ако допуснем негативния тип хора около себе си, постепенно техните отрицателни утвърждения ще започнат да се просмукват и в нас и да влияят на увереността, мечтите и действията ни. 


Изгледайте и видеото на Рали по темата, което лично за мен беше много полезно и интересно. В него тя споделя и примери със себе си и нейната страст – книгите и как е успяла да събере сили и да се справи с негативното влияние, което средата на книжната и издателската индустрия е оказало върху нея в началото.


Вярвайте в себе си, бъдете смели в мечтите си, и не допускайте никой да ви разколебава и облъчва със съмнения. Започнете пролетното почистване на виртуалните токсини още днес! 


Прегръщам ви!


Биана Гунчева

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page